Registar pasa u Bosni i Hercegovini - zbog čega je važan?

 Za naše šape - priča broj devet




Registriran pas. Odgovoran vlasnik. Sretna zajednica.” - slogan je pod kojim Predstavništvo Dogs Trust Fondacije iz Sarajeva poziva sve vlasnike pasa na registraciju njihovih ljubimaca. Mikročipiranje nije nešto o čemu bi vlasnik psa trebao mnogo razmišljati, jer te to njegova zakonska obaveza na koju je pristao onda kada je odlučio udomiti ili kupiti psa.

Identifikacija pasa je njihovo trajno označavanje jedinstvenom elektronskom oznakom, mikročipom. Značajna je zbog provođenja neophodne kontrole vlasništva pasa, posebno kontrole opasnih zaraznih i parazitarnih bolesti od kojih obolijevaju i ljudi i životinje (zoonoze kao što su bjesnilo, ehinokokoza, lišmanioza, i dr.).” - navode iz Predstavništva Dogs Trust Fondacije.

Prema Pravilniku o identifikaciji i vođenju evidencije pasa, mačaka i pitomih vretica u Bosni i Hercegovini (“Službeni glasnik BiH”, broj 96/16) svi psi koji se nalaze na teritoriji Bosne i Hercegovine moraju biti identificirani i evidentirani u skladu s njegovim odredbama.

Iz Predstavništva Dogs Trust Fondacije navode kako se svaki vlasnički pas nakon trajnog označavanja mora evidentirati u Registar svih pasa i mačaka, odnosno državnu bazu podataka koju vodi i ažurira Agencija za označavanje životinja, kao dio Ureda/Kancelarije za veterinarstvo Bosne i Hercegovine. Također, iz Predstavništva dodaju kako su početkom 2019. godine svi uvjeti potrebni za implementaciju spomenutog Pravilnika napokon ispunjeni. Naravno, sada je potrebno evidentirati i one pse koji su ranije identificirani i mikročipirani, kao i potaknuti druge vlasnike da radi vlastitog dobra i dobra njihovog ljubimca učine isto.

Prema službenom glasniku BIH, broj 96/16 u članku 3 ( Identificiranje pasa, mačaka i pitomih vretica, svi psi identificiranju podliježu postavljanjem mikročipa u roku od sedam dana od prvog stjecanja vlasništva na osnovu Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja. Također, prema ovom Pravilniku nije moguće sprovesti bilo kakvu veterinarsku intervenciju ako pas nije prethodno identificiran mikročipom. Za ovaj posao ovlaštene su veterinarske stanice koje unos vrše:

1. Indirektno putem popunjavanja odgovarajuće evidencije o identificiranju u pisanoj formi i slanja iste u KUP na unos i

2. Izravno putem informacijskog sustava i računalne mreže pripadajućim korisničkim imenom i lozinkom.

Mikročipiranje se provodi aplikacijom mikročipa u potkožje s lijeve strane vrata ljubimca. Veterinari navode kako je ovaj čip veličine zrna riže, te kako nema opasnosti za životinje. Igla kojim se aplicira čip je jako oštra i obložena lokalnim anestetikom, pa je aplikacija iste gotovo bezbolna. Broj koji se dobije mikripiranjem unosi se u putovnicu. 

Putovnica je identifikacijski dokument koji prati životinju tijekom čitavog njezinog života. Sve izdane putovnice su numerirane na takav način da se njihov serijski broj ne može ponoviti. U pseću putovnicu se unose sljedeći podatci: o vlasniku, o životinji, o identificiranju, cijepljenju, raznim tretmanima, kliničkim pregledima i legalizaciji. Ako se dogodi situacija da vlasnik izgubi ili ošteti putovnicu svog ljubimca može zatražiti od veterinarske organizacije izdavanje nove u roku od sedam dana od saznanja uz izjavu kako je došlo do gubitka ili oštećenja. Iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa obavijestili su sve vlasnike pasa kako je za prekogranični prijevoz pasa potrebno uz sebe imati vlasničku knjižicu/pasoš i veterinarsko zdravi certifikat. Ovaj certifikat u skladu s Odlukom o zdravstvenom stanu životinja i pošiljaka životinjskog porijekla može izdati samo Ured za veterinarstvo Bosne i Hercegovine i to službenom veterinaru koji je ovlašten na osnovu podnesenog Zahtjeva za isti.

Mikročip i putovnica za pse traju do kraja njihovog života, a očitavanjem čipa dobiva se mogućnost da se u svakom trenutku i na bilo kojem mjestu u svijetu putem čitača očita broj psa i sazna tko je njegov vlasnik. Ovo bi dodatno pomoglo u slučajevima nelegalnih prijevoza životinja u druge države za pravno neregulirano udomljavanje. Do sada smo u medijima mnogo puta čitali o nelegalnim konvojima pasa iz Bosne i Hercegovine koji su zaustavljeni u drugim državama poput Holandije, Austrije i Njemačke. 2020. godine N.D. iz Bosne i Hercegovine optužena je za utaju poreza na novac koji je dobivala za zbrinjavanje pasa lutalica u periodu od 2015. do 2017. godine. N.D. je mjesecima i godinama putem PayPala na njezin transakcijski račun uplaćivan novac u iznosu većem od 390.000,00KM. Također, mnogi ilegalni azili i skloništa za životinje plasiraju lažne informacije o ugroženosti pasa, te se za njih iz inostranstva prikupljaju ogromna novčana sredstva. Mnogi psi za koje se navodno skuplja novac pušteni su da slobodno lutaju ili su u još gore slučaju ubijeni ili poslani u „nepoznato”. Ugradnjom mikročipa ovakve malverzacije nisu moguće, jer vlasnici moraju voditi računa o svim psima. Ako se dogodi situacija da neodgovorni vlasnici svoje ljubimce napuste ili ostave za njih slijedi odgovarajuća kazna. Nažalost, u Bosni i Hercegovini kazne su još uvijek samo papiru, dok se u praksi rjeđe sprovode. Iz Predstavništva Dogs Trust Fondacije navode :

Ako vlasnik ne osigura identifikaciju, označavanje i evidentiranje pasa u Bazu podataka/Registar, te nema odgovarajući pasoš, veterinarski inspektor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove može mu izreći novčanu sankciju u iznosu od 300,00KM.”

I onda kada nije riječ o neodgovornim vlasnicima, psi se lako mogu izgubiti ili pobjeći, a u tom slučaju čip može biti od velike koristi. Nakon što se pronađe čipirani pas, njegov čip se može očitati putem čitača i vratiti pravom vlasniku. Ako vlasnik nije objavio to da mu je pas nestao, pobjegao ili slično može biti zakonski gonjen

Mnoge ljude zanima i to da li je mikročip štetan po zdravlje ljubimaca? 

Prema riječima veterinara on je potpuno bezopasan. Zablude poput onih da čip može naštetiti psu ili dospjeti u krvni sistem životinje su neosnovane i neistinite. Osim pasa čipirati se mogu i mačke, konji, glodari, ptice, gmizavci i ribe, ali je za sada zakonom u našoj zemlji obavezno obilježiti samo pse i mačke. Cijene mikročipiranja mogu varirati od jedne do druge veterinarske stanice, ali danas postoje i projekti besplatnih sterilizacija/kastracija kroz koje se psi uz operaciju i čipiraju. Jedan takav projekt sprovodi i Dogs Trust Fondacija u nekoliko gradova Bosne i Hercegovine. Uz besplatnu sterilizaciju vaš pas dobiva vakcinu protiv bjesnila, anti-parazitni tretman i mikročip, dok psi lutalice dobivaju ušnu markicu.

Predstavništvo Dogs Trust Fondacije u BiH na svojoj Internet stranici navodi kako je uspostava Registra pasa izuzetno važna za trajno rješavanje problema pasa lutalica, jer sankcioniranje neodgovornog vlasništva djeluje na sam korijen i uzrok problema.

Stoga, ako su vaše financije bile glavni razlog ( izgovor ) zbog kojeg niste čipirali vašeg psa raspitajte se u veterinarskim stanicama u vašoj lokalnoj zajednici o projektu besplatnih sterilizacija Dogs Trust Fondacije. 

Cjelokupni proces vas će koštati samo malo vremena, a vašem psu će omogućiti ljepši i kvalitetniji život, te adekvatnu zaštitu.





Primjedbe

Popularni postovi