Sterilizacija/kastracija pasa

 "Za naše šape" - priča broj osam




Sterilizacija kao jedini human način sprječavanja neželjenih legla pasa, izuzetno je važna za rješavanje cjelokupnog problema pasa lutalica na ulicama Bosne i Hercegovine.
 
Iz Predstavništva Dogs Trust Fondacije navode kako je sterilizacija/kastracija pasa je jedna od najefikasnijih humanih metoda upravljanja populacijom pasa jer zaustavlja daljnju reprodukciju pasa i dotok novih legla na ulicu, te tako stabilizira njihovu populaciju. Ova metoda, u kombinaciji sa sankcioniranjem neodgovornog vlasništva - čime se također sprečava dotok novih pas na ulice, ima direktni utjecaj na korijen problema.


Prije nego što započnem s temom sterilizacije/kastracije najprije ću vas upoznati s ovim terminom.

Kastracija je operacijski zahvat koji može obaviti isključivo veterinar. Ova tehnika uključuje nepovratno uklanjanje testisa kod muških jedinki ili jajnika kod ženki. 

Prednost ovih zahvata su prestanak proizvodnje spolnih hormona i sprječavanje seksualnog nagona. Kod ženki sterilizacijom se sprječava tjeranje ( ciklus estrusa ), te mogućnost razvoja karcinoma mliječne žlijezde i reproduktivnih organa. Sterilizacija/kastracija potiče mirnije, predvidljivije ponašanje pasa, te eliminira neželjeno ponašanje kao što su agresivnost i borbenost. Prema online letku Dogs Trust Fondacije većina veterinara će sterilizirati/kastrirati pse već u dobi od 4 mjeseca, mada se ova procedura može obaviti u bilo kojem dobu psa. Vrijeme kastriranja određene rase mužjaka je, u ovom slučaju, jako bitno. Ako se radi o pasmini koja dosegne do 10 kg kao odrastao pas kastraciju je najbolje obaviti najranije sa 6 mjeseci, dok se veće pasmine mogu kastrirati s 9 mjeseci starosti do godinu dana. To je bitno zato što su spolni hormoni mužjaka važni za normalan rast i razvoj kostiju. Ženke malih pasmina se preporučuje sterilizirati najranije sa 6 mjeseci starosti, jer je prvo očekivano tjeranje sa 6 – 8 mjeseci. Sam postupak sterilizacije/kastracije je rutinski postupak pri kojem pas dobiva anestetik kako ne bi osjetio nikakvu bol tijekom operacije. Prosječno vrijeme potpunog oporavka psa je oko 10 dana, ali oporavak može ovisiti i od samog psa. Nakon sterilizacije/kastracije važno je biti uz svog ljubimca koji će se nakon buđenja osjećati malaksalo i izgubljeno. Pas može biti dezorijentiran, pa možete očekivati i malo cviljenja, ali zbog toga ne trebate brinuti. Psi nakon sterilizacije/kastracije trebaju jesti laganu hranu u prvih nekoliko obroka zbog mogućnosti pojave lagane želučane smetnje. Važno je redovito provjeravati ranu, tj. šav kako biste vidjeli zarasta li normalno. Nakon operacije pas treba mirovati, te mu vi kao odgovoran vlasnik morate omogućiti udoban, topao i čist smještam. Strogo mirovanje je preporučeno, zbog čega je psu zabranjeno grebanje šavova, kao i skakanje sve dok se veterinar na kontrolnom pregledu nakon 10 dana ne uvjeri kako je, doista, sve uredu. 


Ponekad se sterilizacije/kastracije povezuju s debljanjem pasa, ali to ne mora uvijek biti tako. Cijena sterilizacije/kastracije varira od jedne do druge veterinarske stanice, ali će svakog drugog vlasnika briga oko novog legla koštati mnogo više nego sama operacija vašeg ljubimca. Predstavništvo Fondacije Dogs Trust iz Sarajeva u suradnji s veterinarskim stanicama iz nekoliko bh. gradova sprovodi projekt besplatne sterilizacije/kastracije za vlasničke pse, ali i pse lutalice. Vlasnici pasa mogu zakazati besplatnu sterilizaciju/kastraciju direktnim pozivom s lokalnom veterinarskom stanicom. Po dolasku u stanicu u dogovoreno vrijeme veterinar će vlasniku objasniti proceduru, te odgovoriti na moguća pitanja. Vlasnik koji želi sterilizirati/kastrirati psa treba potpisati suglasnost, a veterinar će ga obavijestiti o trajanju same operacije, te o vremenu u kojem treba doći po svog ljubimca. Dogs Trust fondacija uz angažman partnerskih veterinarskih stanica ovaj program sprovodi u sljedećim regijama: Hercegovačko-neretvanski kanton, Ze-Do kanton, Regija Doboj, Posavski kanton, Pale i Sokolac. Kako biste saznala da li je i vaša lokalna veterinarska stanica partner s Dogs Trust Fondacijom kontaktirajte ih i zakažite termin za svog ljubimca. U sklopu ovog projekta svi psi uz sterilizaciju će dobiti i vakcinu protiv bjesnila, anti-parazitni tretman koji sprječava širenje zoonoza, te mikročip, tj. ušnu markicu za pse lutalice. Sterilizacijom vlasničkih pasa se sprječavaju neželjena legla o kojima se vlasnik ne može brinuti i koja će završiti na ulici i postati psi lutalice. 


U slučaju pasa lutalica, nakon operacije sterilizirani/kastrirani psi se vraćaju na ulice bez mogućnosti daljnje reprodukcije. Ova akcija se zove: „Uhvati. Steriliši. Vakciniši. Vrati.” 

Ako vlasnici ne planiraju registrirati uzgoj pasa,
 sterilizacija/kastracija njegovih ljubimaca je njihova odgovornost!

O samom procesu sterilizacije vlasničkog psa mogu govoriti i iz vlastitog iskustva, jer sam upravo kroz Dogs Trust program sterilizirala svoje pse, Milu i Arthura. 


Dan prije operacije veterinarka Naida Redžepović iz Veterinarske stanice „Jasmin” upoznala me je s procesom iste, te naglasila kako bi zadnji obrok moga psa trebao biti u 18:00 sati. Ako me sjećanje dobro služi, jer je Mila sterilisana  još 2019. godine, ona je u 8:00 sati ujutro bila na zakazanom terminu u veterinarskoj stanici iz koje su me oko podneva obavijestili kako je sve proteklo u najboljem redu. S obzirom na to da je Mila veoma energična i nestašna, njezina usporenost poslije operacije na trenutke mi je, kao neiskusnom vlasniku, stvarala nelagodu. 24 sata poslije ponovo je bila ona stara. Suprug i ja smo iz predostrožnosti punih 10 dana izuzetno pažljivo postupali s njom. Neprestano smo je upozoravala na to da ne skače ( to najčešće radi onda kada je uzbuđena ), a povodac, koji inače nosi oko trbuha, potpuno smo izbacili iz upotrebe sve do prve kontrole. Sam oporavak prošao je bez ikakvih komplikacija, a rana na trbuhu lijepo je zarasla. Svim vlasnicima pasa osobno bih preporučila sterilizaciju/kastraciju njihovih ljubimaca ako ne žele nova legla. Strah zbog operacije/sterilizacije/kastracije je potpuno neosnovan, a posljedice koje dolaze s odlukom da svoje ljubimce ne sterilizirate/kastrirate mogu imati i smrtne ishode. Onda kada govorimo o problemu pasa lutalica na bh. ulicama prvi razlog zbog kojeg ovaj problem i postoji jesu neodgovorni vlasnici, koje ne vode računa o svojim ljubimcima. Psi lutalice kako ih danas nazivamo jednom su bili vlasnički i nisu se na ulicama nisu našli tek tako, slučajno i ni od kuda. Tamo su ih ostavili neodgovorni vlasnici koji se ili nisu mogli ili nisu željeli brinuti o njima. Upravo zbog toga važno je sterilizirati/kastrirati svoje ljubice. 

Kada je riječ o lutalicama najbolji i najhumaniji način kojim se može spriječiti porast populacije pasa jest upravo sterilizacija/kastracija. Psi lutalice prikupljaju se u unaprijed dogovorenim na lokacijama u suradnji s koordinatorom programa besplatne sterilizacije. Prije samog prikupljanja hvatači uključuju aktivne članove zajednice na područjima na kojim hvataju pse kako bi bili sigurni da imaju suglasnost skrbnika tj. ljudi koji brinu o lutalicama. Prema Predstavništvu Dogs Trust Fondacije blaga prednost u hvatanju daje se ženkama u odnosu na mužjake. Hvatači pasa na terenu zauzimaju ne prijeteće položaje tijela, te djeluju smireno i opušteno kako ne bi uzrokovali bijes ili strah kod pasa. Psi lutalice hvataju se rukama, zamkama, povodcem, mrežama ili klopkama. Onda kada hvatač odluči psa uhvatiti rukom, prvo mora procijeniti to da li je pas "prijateljski raspoložen". Transport pasa od mjesta hvatanja do veterinarske stanice i obrnuto mora biti u skladu s važećim zakonima Bosne i Hercegovine. Također, vozilo u kojem se psi prevoze mora imati odgovarajući protok zraka. Niti hvatanje, niti transport ni u kojem slučaju ne smiju ugrožavati zdravlje i dobrobit životinja! Nakon operacije, onda kada veterinar procijeni kako se pas dovoljno oporavio on će obavijestiti hvatače o vraćanju istog na lokaciju s koje je doveden. 

Fondacija Dogs Trust u Bosni i Hercegovini od početka ove akcije sterilizirala je i kastrirala 16.485 pasa od koji je 12.363 psa lutalice. Sterilizacijom su spriječili rođenje stotine hiljada novih pasa lutalica, a broj pasa lutalica na ulicama Bosne i Hercegovine u odnosu na 2013. godinu smanjen je 38%

Sterilizacija/kastracija kao glavni ključ smanjena broja pasa lutalica na ulicama Bosne i Hercegovine najbolji je način da pomognete svojim četveronogim prijateljima. Osim što ćete sami sebe poštedjeti brige oko neželjenog legla, spriječit ćete i mnoge bolesti koje sa sobom donose nekontrolirana parenja i okoti. 

Zato sterilizirajte/kastrirajte svoje pse i budite odgovorni članovi društva.




Primjedbe

Popularni postovi